Uczniowie
uczestniczący w warsztatach z
gospodarstwa domowego w ramach zajęć zakupują surowce na zajęcia,
przygotowują zestaw obiadowy, ciasto i ciastek, porządkują pracownie, piorą
i prasują odzież ochronną. Zajęcia rozpoczynają się od: zapoznania z
recepturą na daną potrawę, sporządzenia listy zakupów, zakupu potrzebnych
surowców według ceny i jakości. Każdy uczeń ma przydzielone zadanie do
wykonania dostosowane do swoich możliwości. Kolejnym etapem zajęć jest
przygotowanie potraw z uwzględnieniem różnych technik i zasad higieny pracy.
Uczniowie muszą przygotować stanowisko pracy tzn. przygotować surowce, dokładnie
odważyć i odmierzyć oraz przygotować potrzebne narzędzia pracy. Uczniowie
poznają zasady obróbki wstępnej: mycie, obieranie, płukanie, rozdrabnianie,
mieszanie, porcjowanie oraz formowanie oraz zasady obróbki cieplnej: gotowanie,
smażenie, duszenie, pieczenie. Uwieńczeniem sukcesów kulinarnych jest
konsumpcja sporządzonych potraw, a ostatnim etapem zajęć jest posprzątanie
stanowiska pracy. Uczą się nakrywać stoły do różnych posiłków. Oszczędnie
gospodarują surowcem, wykorzystują różne metody utrwalania żywności: zamrażanie,
suszenie, pasteryzacja, sterylizacja, kiszenie, zagęszczanie. Uczniowie w
ramach zajęć również piorą i prasują swoją odzież ochronną, myją urządzenia
i sprzęt.. Obsługują pralkę automatyczną: nastawiają odpowiedni cykl
prania, temperaturę, dodają środki piorące. Przestrzegają zasad bezpieczeństwa
podczas prasowania
Cele ogólne warsztatów z gospodarstwa domowego:
-
nawiązanie pozytywnych relacji z ludźmi (współpraca, rozwiązanie sytuacji
konfliktowych,…)
-
planowania wydatków
-
samodzielne lub wspierane dokonywanie zakupów w różnych rodzajach sklepów
-
radzenie sobie w sytuacjach dnia codziennego
-
dbanie o własne zdrowie
Cele operacyjne
Uczeń:
-
potrafi wykonać pojedyncze czynności potrzebne na danym stanowisku pracy
-
wykazuje zainteresowanie czynnościami wykonywanymi podczas prac praktycznych
-
potrafi zachować właściwą postawę ciała podczas pracy
-
potrafi przygotować miejsce pracy oraz niezbędne materiały i narzędzia
-
prawidłowo trzyma i używa zgodnie z przeznaczeniem różnych materiałów i
narzędzi
-
stosuje przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisy ochrony przeciwpożarowej
-
odczytuje jednostki miary i wagi
-
potrafi wyrazić własne zdanie, opinie na dany temat
-
podejmuje próby samodzielnego czytania
-
podejmuje próby radzenia sobie w sytuacjach ochrony zdrowia i jego zagrożenia
-
posługuje się recepturą
-
zna zasady racjonalnego odżywiania
-
zna rodzaje pomieszczeń domowych
-
wie, co stanowi wyposażenie pomieszczeń domowych
-
potrafi dokonać oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i gotowych
potraw
-
zna różne sposoby zabezpieczenia i przechowywania żywności
-
wie, jak wykorzystuje się poszczególne naczynia i sprzęty kuchenne
-
potrafi określić swoje preferencje kulinarne
-
potrafi przygotować wybrane potrawy
-
umie dbać o porządek
-
potrafi dbać o estetykę i wystrój wnętrz
Ewa Czembor, Patrycja Lekki – Małek, Edyta Gilner Pfeifer, Monika
Szczygieł
|